Ruijlbericht januari 2020 Ruijlbericht januari 2020

Als het om de kerk gaat vinden protestanten het ‘omzien naar elkaar’ het allerbelangrijkste. Daarbij komt ook ‘gastvrij en open zijn voor gasten in de kerk.’  Bij de jaarlijkse start van de actie Kerkbalans blijkt dit uit een gehouden onderzoek. Belangrijk vinden protestanten ook het centrale gezag van de bijbel (lezen en uitleg) en het vieren van de sacramenten.
De verwachtingen liggen hoger dan de kerk kan waarmaken. Dat is begrijpelijk en een menselijke trek. Bij de presentatie vorige week werden ook kansen aangewezen die de kerk voor het grijpen heeft.  Bijvoorbeeld de wens onder protestanten om in kerken meer aandacht aan kinderen en tieners te geven. Willen kerken overleven dan moet er planmatig en continu ingezet worden op jeugd-en tienerwerk, op de geloofsoverdracht op een nieuwe generatie, zo stelde godsdienstsocioloog Theo Schepens.

Ik lees zo’n onderzoek met bijzondere gevoelens. Planmatig jeugd en tienerwerk…. Hoelang geleden was dat er bij ons?  En toch bestaan we nog.  Volgens het onderzoek overleeft de gemeenschap dan niet.
Maar zelfs als dat zo is….. zou God dan willen dat we nu niets doen? Bij de pakken neerzitten? Of maak je juist dan als kerkenraden beleid voor de komende jaren.
In Slinge en wijkgemeente Vredeskerk-Breepleinkerk kijken we wat kan, wat nodig is en waartoe we zijn geroepen. Met daaromheen plaatsen als Seinpost, Zuidrijk en wijkpastoraat Bloemhof.
Willen we overleven? Nee, we leven naar Gods toekomst toe. Laat die maar komen!
Op maandag 27 januari praten we als kerkenraden met de classispredikant over ons beleid en onze hoop.  Over leven en toekomst!
Pastor Guus Ruijl