Ruijlbericht oktober 2019 Ruijlbericht oktober 2019

Onlangs was in Amersfoort het eerste preekfestival. Wat maakt een preek een goede preek?
Claartje Kruijff, predikante en voormalig Theoloog des Vaderlands
‘Ik vind dat een spannende vraag. Een goede preek brengt de luisteraar naar een andere ruimte. De preek zet als het ware een luikje open naar een andere manier van kijken. Het helpt als de predikant zichzelf ook ter discussie durft te stellen. Dat hij, net als Jakob, worstelt met de woorden, maar de eigen zegen toch kan ervaren.’
Ciska Stark, predikante en directeur Onderwijs aan de Protestantse Theologische Universiteit in Kampen
‘Een preek is onlosmakelijk verbonden met een specifiek publiek. Het is daarom heel moeilijk om een preek puur op inhoud te beoordelen. Want hoewel je wel voor een breed publiek kunt schrijven, is een goede preek altijd maatwerk voor de situatie en de context waarin ze gehouden wordt. Een goede preek heeft in elk geval drie kenmerken: ze zit retorisch goed in elkaar en ze is aangenaam om naar te luisteren, met gebruik van passende voorbeelden en mooie stijlfiguren. Een goede preek is daarnaast aansprekend qua inhoud en nodigt mensen uit om te onderscheiden waar het vandaag op aankomt in geloof en leven.’
Iemand anders zei het voor mij ook  treffend: ‘Bij een preek hebben de spreker en de luisteraar een soort bondgenootschap: ze vertrouwen elkaar en gaan samen op zoek naar de waarde en diepgang van het gesproken woord.’
Dat woord zal het doen. Dat God voorgangers mag zegenen in het krachtig doorgeven van wat er gebeurt in dat boek van God en mens.
Guus Ruijl

Ruijl-bericht juli 2019

RUIJLBERICHT

Bijna is het 1 augustus. Misschien is het al 1 augustus als u dit leest.  Een bijzondere dag. Niet alleen omdat mijn ouders in Den Haag dan de sleutel krijgen van hun nieuwe woning, maar vooral omdat je vanaf deze dag niet meer met een integraalhelm de bus, tram, metro of trein in mag. Vanaf dan mag in het onderwijs, in overheidsgebouwen, in de zorg en in het openbaar vervoer geen gezichtsbedekkende kleding meer worden gedragen. Een bivakmuts mag dus ook niet.
Het verbod geldt voor alle kleding of bedekkingen die het gezicht bedekken, of waarbij alleen de ogen zichtbaar zijn.
Medewerkers in het openbaar vervoer worden nu getraind om er niet in te trappen. Laat je niet uitdagen door een enthousiaste tv verslaggever met een bivakmuts op. Of een leuke AD verslaggeefster met een integraalhelm in zomerse kleding. Ga niet de discussie met medepassagiers aan die vinden dat je passagiers met gezichtsbedekkende kleding moet weigeren. Dat mag je namelijk niet. Alleen de politie is bevoegd om handhavend op te treden.
Het valt me op dat de Protestantse Kerk nagenoeg niets gezegd heeft over deze wetswijziging.  Waarschijnlijk hebben ze ook gedacht: trap er niet in. Laat je niet uit de tent lokken.
De komkommertijd zal in de media best wel wat stof doen opwaaien over dit thema. Trap er als gelovige niet in. In 20 jaar tijd had ik nooit iemand met integraalhelm of bivakmuts in de bus. En twee keer iemand met een burka. Ze begroetten me allervriendelijkst.
Dat dit nu in openbare ruimte (gedeeltelijk) niet meer mag is zeker voor onderwijsinstellingen, de zorgsector en overheidsgebouwen een winstpunt. Want elkaars gezichts kunnen zien is gewenst bij de communicatie. Maar….. trap er niet in. Ga geen discussies voeren over integraalhelmen, burka’s of bivakmutsen. Je krijgt het er onnodig warm van. Over twee jaar wordt de wet geëvalueerd.
In Nederland heeft iedereen het recht om zich te kleden zoals hij of zij dat wil, wat anderen daar ook van vinden. Maar in bepaalde situaties moeten mensen elkaar kunnen aankijken en herkennen. Zo simpel is het toch?

Overigens was het Godzelf die Mozes gezichtsbedekkende kleding adviseerde. Slechts éénmalig: toen hij Godzelf zag.
Wat mij betreft mag het daarbij blijven. Maar ik trap er niet in om een ander mijn geloof op te leggen. Die vrijheid hebben we in Nederland: gelukkig!

Guus Ruijl

Ruijlbericht maart 2019

RUIJLBERICHT
Sinds 1 januari heeft Mc Donald’s een nieuwe baas in Nederland. Wat hij met zijn 247 vestigingen, 20.000 medewerkers en 3,2 miljoen bezoekers per week voor ogen heeft?
‘In de eerste plaats nog meer inzetten op de duurzaamheidskant. Dat is een extreem relevant thema, zeker ook voor de jonge generatie. Wij voelen ons als grote speler verantwoordelijk voor wat we achterlaten.’
Ook de Protestantse kerk in Nederland is op zoek naar contact met de jonge generatie. Dat past ook in de Beleidsnotie uit 2012  ‘De hartslag van het leven.’ Niet zo gek om duurzaamheid dan  alle aandacht te geven. Dat spreekt jongeren aan. Ook de kerken lopen mee in de landelijke klimaatmars op zondag 10 maart. Voorafgaand is er een oecumenische viering.  Daarin bidt ds. René de Reuver om een zegen. Daarnaast is er een klimaatlied en gebed beschikbaar. Aan kerken wordt gevraagd om mee te doen. ‘Door mee te lopen aan de klimaatmars willen we kenbaar maken dat we als gelovigen het zorgen voor Gods schepping erg belangrijk vinden’. Als ik op het reclamebord kijk aan de lantarenpaal, zie ik daar een reclame van Mac.Donald’s: Mc Café!  Niks groen. Vooral als nieuwe doelgroep ouderen in de ochtend aantrekken. En geloof me: ze zitten er aan de koffie. Zo zit er blijkbaar toch een verschil in je missie en wat je uiteindelijk wilt: geld verdienen.
Zou dat in de kerk ook zomaar kunnen? Groene woorden, maar de praktijk….. zo anders. Psalm 51 zegt: God herschep mijn hart, maak het zuiver. Het is de psalm van de eerste dag in de 40 dagentijd: aswoensdag. Ik ga eerst maar eens mijn eigen duurzaamheid onder ogen zien.                    Guus Ruijl

Ruijl bericht Ruijl bericht
lees meer ยป