Ruijl bericht Ruijl bericht

Twee keer bekeek ik met een groepje gemeenteleden een programma van Omroep Zeeland over de begin September overleden theoloog Harry Kuitert. Hij was predikant in Scharendijke toen daar in 1953 de Watersnoodramp plaatsvond. Het veranderde zijn pastorale en theologische inzichten voorgoed. Samen pratend ontdekten we hoe we gaandeweg  steeds meer geleerd hebben om een eerlijke gelovige te zijn. Om verder te kijken. Om je af te vragen: wat is nog houdbaar in je geloof? Hij heeft daar richting aangegeven.
Als kind liep ik vaak langs het huis in de Appelstraat 10 in Den Haag waar de familie Kuitert  woonde. Ook Harry woonde er in de jaren veertig. Het heeft altijd iets bijzonders voor me gehouden.
Diverse gemeenteleden spraken me aan over zijn theologie.  Sommigen hebben veel van zijn 16 boeken in huis.
In het portret bij Omroep Zeeland zegt hij:
‘We zijn er nog! Maak van je leven wat je kunt. [...] ‘Er zijn’ is gelegenheid krijgen. Als straks het doek valt, zou het zonde zijn als mensen alleen maar konden zeggen: jammer dat hij er was.’
‘Zou hij nu bij God zijn,’ zei iemand heel treffend?  Of is het over en uit?
In een interview las ik deze uitspraak van hem:
“Zelfs Karl Barth durfde het niet meer aan om te zeggen dat er iets van een mens overblijft na zijn dood. We blijven over in Gods gedachten’’, schreef hij. Een mooie oplossing!”
Guus Ruijl

datum en tijdstip 26-11-2017 om 10.00 uur