Ruijl-bericht juli 2019

RUIJLBERICHT

Bijna is het 1 augustus. Misschien is het al 1 augustus als u dit leest.  Een bijzondere dag. Niet alleen omdat mijn ouders in Den Haag dan de sleutel krijgen van hun nieuwe woning, maar vooral omdat je vanaf deze dag niet meer met een integraalhelm de bus, tram, metro of trein in mag. Vanaf dan mag in het onderwijs, in overheidsgebouwen, in de zorg en in het openbaar vervoer geen gezichtsbedekkende kleding meer worden gedragen. Een bivakmuts mag dus ook niet.
Het verbod geldt voor alle kleding of bedekkingen die het gezicht bedekken, of waarbij alleen de ogen zichtbaar zijn.
Medewerkers in het openbaar vervoer worden nu getraind om er niet in te trappen. Laat je niet uitdagen door een enthousiaste tv verslaggever met een bivakmuts op. Of een leuke AD verslaggeefster met een integraalhelm in zomerse kleding. Ga niet de discussie met medepassagiers aan die vinden dat je passagiers met gezichtsbedekkende kleding moet weigeren. Dat mag je namelijk niet. Alleen de politie is bevoegd om handhavend op te treden.
Het valt me op dat de Protestantse Kerk nagenoeg niets gezegd heeft over deze wetswijziging.  Waarschijnlijk hebben ze ook gedacht: trap er niet in. Laat je niet uit de tent lokken.
De komkommertijd zal in de media best wel wat stof doen opwaaien over dit thema. Trap er als gelovige niet in. In 20 jaar tijd had ik nooit iemand met integraalhelm of bivakmuts in de bus. En twee keer iemand met een burka. Ze begroetten me allervriendelijkst.
Dat dit nu in openbare ruimte (gedeeltelijk) niet meer mag is zeker voor onderwijsinstellingen, de zorgsector en overheidsgebouwen een winstpunt. Want elkaars gezichts kunnen zien is gewenst bij de communicatie. Maar….. trap er niet in. Ga geen discussies voeren over integraalhelmen, burka’s of bivakmutsen. Je krijgt het er onnodig warm van. Over twee jaar wordt de wet geëvalueerd.
In Nederland heeft iedereen het recht om zich te kleden zoals hij of zij dat wil, wat anderen daar ook van vinden. Maar in bepaalde situaties moeten mensen elkaar kunnen aankijken en herkennen. Zo simpel is het toch?

Overigens was het Godzelf die Mozes gezichtsbedekkende kleding adviseerde. Slechts éénmalig: toen hij Godzelf zag.
Wat mij betreft mag het daarbij blijven. Maar ik trap er niet in om een ander mijn geloof op te leggen. Die vrijheid hebben we in Nederland: gelukkig!

Guus Ruijl

datum en tijdstip 25-08-2019 om