HET ORGEL IN DE OPEN HOFKERK

Na de ingebruikname van de kerk werd wegens geldgebrek eerst gekozen voor een elektronisch orgel van goede kwaliteit, een “Dereux-orgel”, dit tot verdriet van vele kerkleden en organisten. Aanvankelijk in het geheim staken enige gemeenteleden de koppen bij elkaar en smeedden plannen om een pijporgel te ontwerpen, laten bouwen èn financieren. Heel erg veel werk werd verzet door gemeenteleden en de toenmalige organist Jacques van Oortmerssen en zijn vader de heer C. van Oortmerssen om alles voor elkaar te krijgen c.q. toestemming te krijgen van de heren kerkvoogden. Dit alles werd aangemoedigd door de toenmalige predikant, ds. T. van Soest.

Er werd gekozen voor een orgel in neo-barok stijl: heldere klanken die voldoende draagkracht hebben met een mechanische tractuur. De keuze van de orgelbouwer viel op de fa. Vierdag uit Enschede, een opkomende firma die orgels van hoge kwaliteit leverde tegen een betaalbare prijs. De firma heet inmiddels B.A.G. en deze heeft het orgel nog steeds in onderhoud. De naam van de intonateur (de man die alle pijpen de mooiste klank geeft) moet hier zeker genoemd worden: Hans Brink. Adviseur namens de landelijke hervormde kerk was Willem Hülsmann.

14 mei 1971 werd het orgel ingewijd. Het is een instrument geworden van zeer hoge kwaliteit. Organist Bas de Vroome, die het orgel in zijn jonge jaren veel bespeelde noemt het zelfs “het mooiste orgel van Rotterdam”. De huidige organist Jan van Dijk is het daar geheel mee eens hoewel er meer prachtige orgels in onze stad staan.

Enige bijzondere kenmerken van het orgel:

1.de speciale stemming, geschikt voor de ondersteuning van de gemeentezang en voor barokmuziek .
2.voldoende registers om de gemeentezang te kunnen leiden, maar ook geschikt als concertorgel
3.de horizontale trompetpijpen
4.de deurtjes van het borstwerk met prachtig houtsnijwerk

Het houtsnijwerk is gebaseerd op de vier verzen van psalm 87, de “Open Hof-psalm”:

vers 1: het binnentreden door de poorten van de Godsstad
vers 2: de volken en de landen, volksmuziek, jazz, klezmer
vers 3: God schrijft de volken op Zijn rol en draagt heb in Zijn hand
vers 4: er wordt gedanst, gemusiceerd en gezongen rond Zijn fontein

De dispositie van het orgel

HOOFDWERK   BORSTWERK
Praestant 8 voet Holpijp 8 voet
Quintadena 16 voet Roerfluit 4 voet
Roerfluit 8 voet Principaal 2 voet
Octaaf 4 voet Woudfluit 2 voet
Spitsfluit 4 voet Sesquialtera 2 sterk
Quint 2 2/3 voet Larigot 1 1/3 voett
Octaaf 2 voet Cymbel 3 sterk
Mixtuur 4 sterk Cromorne 8 voet
Trompet 8 voet Tremulant

PEDAAL   DIVERSEN
Bourdon 16 voet Manuaalomvang C-g3
Praestant 8 voet Pedaalomvang C-f1
Mixtuur 6 sterk 3 Koppeltreden
Fagot 16 voet 1 trede voor deurtjes
Schalmei 4 voet Cimbelster

Behalve voor de begeleiding van de gemeentezang word het orgel gebruikt voor concerten. Vele bekende organisten hebben het orgel door de jaren heen bespeeld en zijn allen unaniem geweldig enthousiast. Momenteel is er een serie zondagmiddagmuziek: 4 maal per jaar om 15.00 uur is er een concert, soms alleen orgel, soms met solistische aanvulling, vocaal of instrumentaal.

Wilt u nadere informatie dan kunt u gerust bellen met Jan van Dijk, telefoon 0180-616452, e-mail

datum en tijdstip 26-11-2017 om 10.00 uur

Open Hofkerk